Celodiecézne stretnutie mládeže

V dňoch od 18. 8. do 20. 8. sa konalo celodiecézne stretnutie gréckokatolíckej mládeže v blízkosti ružínskej priehrady. hlavným cieľom tohto stretnutia bolo zblíženie sa mladých zo všetkých častí našej eparchie, vzájomná komunikácia a to najhlavnejšie - žiť Ježišovu lásku. Takéto podujatie bolo organizované prvýkrát a znamenalo pre organizátorov, ale aj účastníkov tohto stretnutia, množstvo situácií, v ktorých sa prejavili tie najzákladnejšie znaky kresťana - láska, trpezlivosť, ohľaduplnosť a jednota.

 Ešte pred začatím stretnutia sa vynoril obravský problém: veľké množstvo prihlásených a malá kapacita ubytovacích priestorov. No hneď po prvých hodinách sa prejavilo krásne poznanie: aby som mohol byť účasný tohto stretnutia, tak znesiem aj trochu nepohodlia a ťažkostí.

Program tohto stretnutia bol jednoduchý, zameraný na regeneráciu síl aj viery.

Večer po príchode bol večerom zoznamovací. Po oficiálnom zahájení a privítaní účastníkov stretnuti sa predstavili kňazi, ktorí boli prítomnína tomto stretnutí a potom nasledovalo predstavovanie jednotlivých účastníkov podľa farností, z ktorých prišli. Hoci toto zoznamovanie bolo dosť dlhé (pre veľký počet účastníkov - vyše 350), pomocou humoru o. Kellöa a spevu náboženských piesní, čas rýchlo ubehol. Večer už v objatí tmy, ktorá dokázala pretrhnúť všetky rušivé vplyvz okolia, predniesol o. Mojžiš duchovné zamyslenie na tému Abrahám - Boží priateľ, ktoré priam nútilo všetkých prítomných, aby nielen verili v Boha, ale aby aj uverili. Večernou modlitbou sa prvý deň skončil.

Druhý deň sa niesol v znamení voľnosti a oddychu. Pravdaže, aj tu sa vynárali problémy, no nad všetkým panovala kresťanská láska. Bolo to vidieť napríklad na reakcii mladých, keď ich organizátori poprosili, aby sa nechodili kúpať na priehradu. V prvej chvíli rozčarovanie a sklamanie. No potom ochota zrieknúť sa kúpania a žiť jednotu a lásku.

Hneď ráno sa začínal deň sv. liturgiou celebrovanou o. Mojžišom a koncelebrovanou prítomními kňazmi. Pri tejto udalosti treba hádam podotknúť jedno: Bolo tu skutočne cítiť, hmatateľne cítiť, Svätého Ducha, ktorý riadil svet a ľudí.

Po liturgii a raňajkách sa toto hromné množstvo ľudí rozdelilo na malé skupinky vedené kňazmi, rehoľními sestrami a bohoslovcami. Tieto skupinky sa vytvárali losovaním a tak v jednej skupinke boli mladí z mnohích farností, čo bolo veľmi dobré, pretože sa takto mládež viac zblížila a mohli si aj vymieňať navzájom svoje skúsenosti a dojmy zo svojich farností. V týchto skupinkách sa potom dievčatá a chlapci navzájom bližšie predstavovali, živo diskutovali, spievali a hlavne prežívali počuté duchovné slová.

Po chutnom obede, ktorý pripravili rehoľné sestry a voľnom čase, ktorý sa niesol v znamení netrpezlivého očakávania otca viskupa, sa účastníci stretnutia zhromaždili, aby privítali J. E. Mons. Jána Hirku. Jeho srdečný a úprimný prejav, v ktorom povzbudzoval mladých k väčšej ochote k sebaovládaniu a jeho prosba, aby svojimi modlitbami a obetami vytvorili akúsi základňu pre odpustovú slávnosť v Ľutine, viedlo mladých k otvorenosti a úprimnosti. Prejavilo sa to najmä množstvom otázok, na ktoré o. biskup odpovedal. Vo večerných hodinách sa potom s mláežou a kňazmi rozlúčil. Deň sa znovu ukončil duchovným zamyslením a modlitbou.

V tomto duchu sa niesol aj posledný deň. Atmosféra tohto stretnutia bola skutočne nádherná. Dokazovalo to množstvo usmiatých tvárí, aj anketa, ktorá sa usporiadala, a potom vyhodnocovala. Vieme, že mladí ľudia sú dosť kritickí a to sa prejavilo aj tu. Na otázku: Čo sa Vám nepáči v Cirkvi a vo farnosti - sa väčšinou vyskytovali odpovede typu: dvojtvárnosť kresťanov a nedostatok lásky, ohľaduplnosti a porozumenia.

Na otázku: Čo sa Vám páčilo - prevažne odpovedali: láska, jednota, porozumenie, ohľaduplnosť. Teda jednou vetou, bolo nám fajn. Mladí ľudia sa na vlastnej skúsenosti presvedčili, ako chutí pravý život kresťana s radosťami aj starosťami, no vždy naplnený Ježišovou láskou a radosťou.

Kiežby sa aj v riadnom každodennom živote žila táto láska, aby sa mohli priamo na nás uskutočňovať Ježišove slová: "Podľa toho poznajú všetci, že ste mijimi učeníkmi, ak sa budete navzájom milovať." (Jn 13,35).

o. Leontín

SLOVO 18/92

späť