Juskova Voľa

"Ak žijeme v Duchu, podľa Ducha aj konajme!" (Gal 5,25)

Už po štvrtýkrát sa stala Juskova Voľa dejiskom stretnutia gréckokatolíckej mládeže. Tohtoročné stretnutie bolo rozdelené na dva turnusy. Prvý bol pre staršiu mládež od 17. do 21. júla a druhý pre mladšiu od 24. do 28. júla 1995.

Na prvý turnus prišlo viac ako 500 mladých ľudí, aby okúsili radosť z prítomnosti Božej v tomto prostredí. Atmosféra, ktorú sme všetci prežívali, bola preniknutá Duchom Božím - podľa hlavnej myšlienky tohtoročného stretnutia. Započúvajme sa do niektorých svedectiev - ozvien z tohto stretnutia.

Klára z Michaloviec:"Mňa oslovila svätá liturgia a zástupy mladých, ktorí išli na sväté prijímanie. Ježiš v nás pôsobil, bolo to vidieť i na našich tvárach. Dal nám dar radosti, dar poznania Boha. Chcela by som vyzvať mladých, aby sa nebáli, ale sa nechali preniknúť Božou láskou, ktorú nám Ježiš stále dáva."

Daniela zo Sobraniec:"Pán mi ponúkol možnosť čítania Písma svätého. Až na tretíkrát som to prijala. Bola som veľmi šťastná. Všetka ťarcha zo mňa spadla. Veľmi ma oslovujú udalosti, ktoré sa tu odohrávajú. Utvrdila som sa, že Ježiš je mojím Pánom a že bez Ducha Svätého sa to povedať nedá. Teším sa, že to, čo som tu prežila, budem doma rozprávať svojim rovesníkom."

Martina z Košíc:"Bola som tu aj minulý rok. Je to nádherné prežiť tieto dni s Ježišom. Celý rok som chodila do spoločenstva obnovy v Duchu Svätom, kde sme sa modlili a zakusovali Božiu lásku. A tak sme ju išli zvestovať aj ľuďom, ktorí o nej ešte nevedeli. Išli sme do väzníc, aby sme povedali aj väzňom, že i oni majú šancu, lebo Ježiš ich uzdravuje a on ich miluje i teraz i tu. Je to krásny pocit, keď väzni sa spolu s nami modlia a spievajú. Aj takto: Bože, pomôž mi. Chcem byť s tebou, som hriešny, od teraz začínam s tebou znovu."

Renáta z Renčišova:"Vyzývam všetkých účastníkov tohto stretnutia, aby sa modlili denne niekoľkokrát túto krátku modlitbu za kňazské povolania: Ježiš, Mária milujem Vás, zachráňte duše kňazov, zachráňte všetky duše. Keď sa takto budeme všetci modliť, Pán vypočuje naše prosby."

Aďa z Rakovca: "Mala som pokazenú náladu. A tak som sa zdôverila Ježišovi a on ma vypočul a naplnil ma pocitom jednoty a spolupatričnosti so vštkými. Je to úžasné, ak sa otvoríte pre Ježiša."

Jaro zo Sloviniek:"Oslovilo ma tu veľa. Cítil som potrebu očistiť svoju dušu. Navonok vyzerám čistý, ale vo vnútri som nebol. Teraz po vykonaní sviatosti zmierenia mám pocit nadšenia, pocit čohosi krásneho, čo tu prežívam. Mám tiež skvelý pocit zo svätej liturgie. Cítim sa oslovený Duchom Svätým v tom zmysle, že žiť tak ako doteraz už nebudem."

Bohoslovec Peter z Košíc: "Oslovenie, ktoré som tu zažil, bolo ohlasovanie radostnej zvesti v homílii, podanie prítomnosti Božej žijúceho Boha, rozdávajúceho sa pre mňa, pre každého teraz a tu. Bola to skúsenosť, s ktorou som sa predtým málokedy stretol. Stretnutie mládeže v Juskovej Voli skrze službu kňazov a organizátorov, je prebudením k novej evanjelizácii u mladých ľudí, ku ktorej nás vyzýva Svätý Otec."

Zuzana z Prešova: "Mám veľkú radosť v srdci, lebo dnes poobede som išla do prírody a tam som napísala prvý list Ježišovi. Som tak šťastná a preto chcálim Pána Boha, že som tu."

Maroš zo Stropkova: "Oslovili ma tu svedectvá mladých. Uvedomil som si, že Boh má byť prvý v mojom živote. On ma nesie v náručí, keď nedokážem kráčať, dáva mi svoje srdce naplnené láskou a chce, aby som kráčal za ním spolu s Máriou ako terajší Svätý Otec."

Sestra Štefánia, OSBM: "Myslým, že je to veľká udalosť, pre našu diecézu, lebo mládež je budúcnosť Cirkvi. A zevanjelizovať toľko mladých zaiste prinesie požehnanie. Rehoľný život je čosi krásne. Odriekanie sa trošku, aby sme získali veľmi veľa. Odriekame sa svojho "ja", aby v nás prebýval Kristus. Ak počujete jeho hlas rehoľného povolania, neváhajte vykročiť za Kristom."

Sestra Emanuela, SSNPM: "Som veľmi rada, že som mohla prísť medzi mladých. Je tu badať prácu Ducha Svätého. On pracoval v nás, naplňoval naše srdcia a mysle, zjednocoval nás. Vznikla tu úžasná myšlienka: Urobyť navyše jeden dobrý skutok za obrátenie mladých, priateľov ň, známych. Mladí ľudia tu majú dobrý štart do duchovného života a keď prídu domov, budú takými ohnivkami pre svojich priateľov aj pre celú farnosť."

Drahý mladý priateľ, to bolo len niekoľko ozvien z veľkého množstva, ktoré sme mali možnosť každý večer si vypočuť. Ak túžiš po duchovnom zážitku, po stretnutí mladých, kde stredobodom je Ježiš, neváhaj a prihlás sa na piaty ročník stretnutia gréckokatolíckej mládeže v Juskovej Voli, v roku 1996.

o. Ján  KARAS

MISIONÁR október/1995

späť