Štvrté diecézne stretnutie gréckokatolíckej mládeže v Juskovej Voli

Ak žijeme v Duchu podľa Ducha aj konajme.

Už po štvrýkrát sa uskutočnilo stretnutie gréckokatolíckej mládeže v nádhernom údolí Slanských vrchov v Škole v prírode v Juskovej Voli, vo vranovskom dekanáte.

Tohtoročné stretnutie bolo rozdelené na dva turnusy.

I. turnus

17. 7.

-

21. 7.

do

- 17

II. turnus

24. 7.

-

28. 7.

18

- nad

Otváram list v kalendári - prvý deň - 17. júl 1995: Tak ako rôzne potôčiky sa zbierajú, aby vytvorili rieku čistej priezračnej vody, tak z každého dekanátu nášho biskupstva prichádzajú chlapci a dievčatá, aby vytvorili prekrásny obraz mladej gréckokatolíckej Cirkvi. Po prezentácii a ubytovaní účastníkov, kých bolo vyše päťsto, stretnutie otvoril otec Milan Mojžiš, predseda pastoračnej komisie nášho biskupstva. O 19.00 hodine sme sa prvýkrát všetci stretli pri slávení svätej liturgie, ktorú koncelebrovali prítomný kňazi. Otec Milan Mojžiš v homílii rozviedol motto nášho stretnutia “Ak žijeme v Duchu podľa Ducha aj konajme!“ Potom sme sa predstavovali podľa dekanátov za spevu náboženských piesní. Deň sa skončil večerným zamyslením.

V pondelok pred svätou liturgiou nás navštívil otec generálny vikár Mons. Ján Gajdoš s dvoma kňazmi z nemeckej diecézy Essen.

Utorok sa začal budíčkom o siedmej hodine. Po rannej hygiene nasledovala ranná modlitba - časť akatistu. Doobeda bol prvý spoločný program na tému Svätý Duch v Starom zákone, do ktorého nás uviedol po prečítaní úryvkov zo Svätého písma otec Emil Zorvan. V tejto téme sme pokračovali aj v práci v skupinkách so svojimi vedúcimi. Skupín bolo celkom 35. Poobedňajší čas bol využitý vymieňaním si skúsenosti medzi skupinami a rôznymi aktivitami. Duchovné osvieženie bolo pre všetkých pri prameni živej vody - na sv. liturgii. O 20.00 sme sa stretli pred oltárom v prírode, aby sme sa podelili s ozvenami prežitého dňa.

Je streda - tretí deň. Je to deň Matky Božej. Prednášku na tému Svätého Ducha v živote Panny Márie po úvodných čítaniach zo Svätého písma predniesol o. Ján Karas.

Na obed vystúpili Monika z Košíc a Mima z Popradu a vyzvali nás, aby sme sa pomodlili časovú modlitbu - Time auth a tak sa spojili so všetkými fokolármi na svete - za vyriešenie aktuálnych otázok vo svete. Poobedňajší program vyvrcholil veľkou večierňou pred sviatkom proroka Eliáša a sv. liturgiou.

Večer bol kvíz na tému: Život Svätého Otca Jána Pavla II. Moderátorom bol o. Michal Hospodár s poradcami o. Jozefom Jurčekom, CSsR, a sestrou Štefániou, OSBM. Po kvíze si mladí priniesli na oltár sviečky a opäť zazneli, úprimné svedectvá, ako Svätý Duch pôsobí v ich živote. Končí sa ďalší deň, kde je cítiť Máriin chválospev na tvári týchto mladých.

Ďalším listom v kalendári je štvrtok - sviatok proroka Eliáša. Tretia spoločná téma: Svätý Duch v život Cirkvi. Úvahu predniesol o. Michal Hospodár.

A už je tu vzácna návšteva - sídelný otec biskup Mons. Ján Hirka. Privítali sme ho spontánnym potleskom a slovami o. Milana Mojžiša: “Tam, kde je biskup, tam je i srdce diecézy. A teraz stred diecézy je v Juskovej Voli“. Otec biskup vo svojom príhovore k mladým sa vrátil k návšteve Svätého Otca v Prešove. Na prosbu sestry Štefánie, aby sa s nami podelil, ako on prežíval roky, keď bola naša církev umlčaná, otec biskup osobným svedectvom hovoril o svojej krížovej ceste. Toto vyznanie otca biskupa na každého z nás mocne zapôsobilo. Pod vplyvom tohto svedectva sestra Emanuela, SSNPM, nás vyzvala, aby každý z nás urobil denne navyše jeden dobrý skutok za obrátenie sveta, v ktorom žijem. Svoj súhlas sme vyjadrili potleskom.

V poobedňajších hodinách mládež privítala milých hostí: MUDr. Martu Schubertovú, MUDr. Petra Rocha a Agátu Jakubovú - učiteľku, ktorá pracuje v Tin star programe. Téma, o ktorej hovorili, je veľmi aktuálna pre mladých ľudí. O zodpovednej príprave na kresťanské manželstvo. Na otázky mladých odpovedali veľmi seriózne a erudovane, čo pre mladých takto vyložená problematika z kresťanského a odborného hľadiska bola veľmi poučná. Večer nás čakal zábavný program, ktorý pripravili bohoslovci, rehoľné sestričky a mládež. Najviac nás pobavila scénka o Popoluške.

Sutočnosť, že tu bol prítomný Svätý Duch, sa prejavil mnohými svedectvami a ozvenami na prežitý deň. Nampr. Jara zo Sloviniek, Petra, Moniky a Martiny z Košíc, Klárky z Michaloviec, Maroša zo Stropkova, Števa z Juskovej Voli, Ady z Rakovca, Zuzany z Prešova, Milky z Vranova, Joža zo Svidníka a mnohých ďalších. Posledný večer vyvrcholil tradične zapálením vatry.

Obraciam posledný list v kalendári - piatok, 21. júla 1995. Ranné zamyslenie, záver akatistu tvoria súčasť rannej modlitby. Posledná svätá liturgia, raňajky a rozlúčkové stretnutie. O. Milan Mojžiš poďakoval všetkým účastníkom, riaditeľovi školy v prírode Andrejovi Lakatošovi, kňazom a najmä Svätému Duchu za jeho stálu prítomnosť v nás a medzi nami.

Na záver niekoľko myšlienok dvoch ľudí, ktorí niesli najväčšiu ťarchu a zodpovednosť za toto stretnutie:

Mgr. Andrej Lakatoš: “Nadchla ma gréckokatolícka mládež svojím záujmom o poznávanie Boha. Ten týždeň, ktorý sme tu spolu prežili, prenikol nás všetkých, aj zamestnancov školy. Budeme dlho spomínať. Utvrdil som sa, že naša gréckokatolícka mládež potrebuje takéto stretnutia, aby získala zdravé sebavedomie, starostlivosť o budúcnosť gréckokatolíckej mládeže, poznanie o histórii našej cirkvi, oboznamovať ju s cyrilometodskou tradíciou. Teším sa na ďalší - piaty ročník. Odkaz pre našu mládež: Aby nečakala len na toto jedno stretnutie, ale aby vo svojich farnostiach vytvárala zdravé jadro počas celého roka a Juskova Voľa nech je vyvrcholením.“

Otec Milan Mojžiš: “Mojou túžbou bolo, aby títo mladí ľudia nanovo stretli Boha. Z minulých ročníkov vidíme, že mnohí sa s ním stretli. Verím, že mnohí zanechajú nesprávne cesty, zmenia svoj život k lepšiemu, rozhodnú sa pre kňazské alebo rehoľné povolanie a uvedomia si, že manželstvo je tiež povolanie. Pri takýchto stretnutiach sa učí mládež budovať spoločenstvo, vedieť prijať druhého, uvedomiť si, že v tom druhom k nám prichádza Kristus. Tak, ako to povedal Svätý Otec v Prešove, snažme sa udržať plesá, lebo v nich sa odzrkadľujú nádherné tatranské štíty. Intenzívne prežívame duchovnosť v našej Cirkvi, v každej farnosti.“

Skúsme urobiť každý deň jeden dobrý skutok navyše za ďalšie stretnutie gréckokatolíckej mládeže v Juskovej Voli.

o. Ján Karas

SLOVO 16/95

späť