Svätý Duch na Bystrej?!

Tohtoročné „horúce leto“ nám opäť príjemne spestrilo tento krát už 8. stretnute gréckokatolíckej mládeže v BYSTREJ. Veľká účasť mladých a až tri turnusy svedčia o stále rastúcej popularite tohto najväčšieho stretnutia svojho druhu na Slovensku.

Tohtoročné stretnutie sa nielo v znamení blížiaceho sa Veľkého Jubilea 2000 a roku Svätého Ducha. O tom svedčí aj ústredná téma z Jánovho Evanjelia: “Svätý Duch vás naučí všetko.“ (Jn 4,26). Písaním o tom, ako tu bolo krásne, ako sme sa zabávali (najmä chlapci zo skupiny Anastazis tu večer spravili poriadne “rošambo“), súťažili, vymýšľali rúzne zábavné programy by bolo len opakovaním, lebo o. Ján Karas o tom napísal v Slove.

My sa zameriame trošku na duchovnú stránku tohto stretnuti. Veľa o atmosfére v BYSTREJ ´98 vám napovie naša krátka anketa i svedectvá, ktoré zaznievali ako ozveny na prežitý deň. Vašou vierou iste pohne aj príbeh otca Petra z Ukrajiny, ktorý vám vyrozpráva, čo robí Ježiš v jeho živote.

Krátka anketa ...

Tatiana, 20 r.

Tatiana Ty si už na Bystrej po šiesty raz. Prečo práve Bystrá? Čím Ťa dokáže osloviť?

Každý mladý človek hľadá zmysel života, alebo by aspoň mal hľadať. Ja som sa rozhodla pre život s Ježišom Kristom. A prečo? Viem, že tak, ako voda je nevyhnutná pre existenciu ľudstva (príprava jedla, nápojov, zavlažovanie polí...) tak isto, ba viac je nevyhnutný pre nás Ježiš Kristus. A prečo Bystrá? Práve preto, že práve tam sa organizujú tieto stretnutia. Mimochodom v mojom živote to nie je len Bystrá. Snažím sa zúčastňovať aj na iných stretnutiach. Lenže človek nemá vždy možnosť, či príležitosť byť na týchto miestach. Na miestach, kde je všetko ľahšie, jednoduchšie. A tak to, čo mi dávajú takéto stretnutia (upevňujú ma vo viere, spoznám hlbšie tajmostvá života...); vlastne to všetko to ppoznanie snažím sa ukázať svetu svojím životom.

Marcela, 19 r.

Marcela, aké sú Tvoje dojmy z Bystrej?

Každý dojem vychádza zo srdca. A keď je tvoje srdce naplnené láskou, čo myslíte, aké pocity tam môžu byť? BYSTRÁ ´98, ako aj všetky stretnutia mládeže, ktoré sa uskutočňujú preto, aby ľudia, čo hľadajú šťastie našli ho a ľudia, ktorí prežívajú radosť a pokoj utvrdili sa v ňom. Mne osobne toto stretnutie dalo viac, ako môže čakať človek od tohto sveta, práve preto, že Svätý Duch prenikol naše srdcia, a ukázal nám, že každý jeden problém, každá jenda starosť môže byť radostným naplnením našich dní, keď do nich vpustíme Ježiša, jeho lásku, pokoru a vernosť.

Ľudmila, 21 r.

Čo zanechala Bystrá v tvojom srdci? Akým spôsobom chceš doma rozhojňovať lásku a vieru, ktorú do tvojho srdca vliali duchovní otcovia?

Božie pohladenie. Znova ma Boh uistil, že ma miluje, že má riešenie na každý problém, že na mňa nezabudol. Som úbožiak, ktorého Boh miluje a ja milujem jeho. Lásku chcem v sebe rozhojňovať modlitbou, pre druhých chcem vydávať svedectvo svojím životom a to hlavne úsmevom. S pomocou Božou chcem žiť Krista.

Pacco [Pako], 19 r.

Akým spôsobom chceš vydávať svedectvo, keď sa vrátiš domov?

Svedectvo môžem vydávať vlastne svojimi skutkami. Snažiť sa zareagovať na každú situáciu postojmi Pána. Brať ho za svoj idol. Ale aj delením sa o svojich skutkoch, o mojich prežitých milostiach, ktoré nám dáva neustále Pán. Chce nám povedať, že stále máme novú šancu začať žiť a spoznať svetlo pravej viery.

Táňa, 21 r.

Čím je naplnené tvoje srdce po tomto stretnutí?

To, čo človek prežíva vo svojom vnútri je veľmi ťažké položiť na kus papiera, pretože vnútro je jednou z veľkých záhad, ktoré sa jedniným šmahom nedokáže prejaviť. Človek vo svojom živote prežíva veľa-preveľa chvíľ, ktoré pokladábuď za krásne a plné radosti, alebo chvíle, ktoré sú naplnené starosťou a nostalgiou. K chvíľam plným radosti sa do môjho života zapísala BYSTRÁ ´98, ktorá bola tým balzamom na ubolenú dušu, po ktorom dušička veľmi prahla a hľadala ho. Stretnúť toľko dobrých a vzácnych ľudí pred Bohom a svetom je možné iba v spoločenstve plnom lásky. A také spoločenstvo je možné vytvoriť len vtedy, keď každý jeden očisťuje, povzbudzuje a ukazuje smer. BYSTRÁ pre mňa bola krásnym úlomkom života akoby vytrhnutého z kontextu. Všetko to, čo sa tu medzi nami odohrávalo bolo až po okraj naplnené Láskou. Tou, ktorá je naším smerovaním našou podstatou.

Martina, 21 r.

Martina, prežila si na BYSTREJ niekoľko krásnych chvíľ. Zmenilo sa niečo v tvojom živote?

Prišla som do BYSTREJ asi v takomto rozpoložení: Verím, Pane, pomôž mojej nevere. Nemám nič a očakávam od Teba všetko, Pane. A odchádzam s myšlienkou: Pán môj a Boh môj. Nebesia rozprávajú o sláve Boha a obloha hlása dielo jeoho rúk. Zmenil moje srdce a upevnil vo mne vieru v jeho silu a moc. Som hriešna, ale milujem ťa, Pane. Vďaka ti Pane za všetkých a za všetko, lebo prevýšil moje očakávania. Chcela by som všetkým mladým ľuďom povedať: Všetko okolo teba sú fakty a Boh má moc meniť fakty, pretože Boh je pravda. „Zlož svoju starosť na Pána a On sa už postará!“

o. Ján Karas, neznámy vek

Zmenilo sa u Vás niečopo Bystrej?

Áno. Uvedomil som si svoju nemohúcnosť. Boh mi ukázal, čo môže so mnou urobiť. Pocítil som, že Boh mi dáva nové srdce (Ezch 36,24). Skúsme sa modliť počas tohto roku jeden za druhého, s ktorým sme sa skontaktovali, aspoň raz do týždňa, a uvidíš, aké veľké veci robí Pán v Tvojom živote.

Lenka (animátorka), 21 r.

Lenka, práve si sa so skupinou rozlúčila krásnou pesňou. Ako chceš oslavovať Pána, keď prídeš domov?

Na tomto stretnutí som si uvedomila, aké je dôležité spolupracovať so Svätým Duchom, aby som mohla vydávať svedectvo o Bohu. Budem sa modliť, aby ma Pán zmenil a aby som svojím životom vydávala znaky pravého kresťana, aby som bola dobrou „reklamou“ na kresťanstvo.

späť